KBSK 5

IC R2 * Estaimpuis 2 – KBSK 5 * 1,5 – 2,5

In ronde 2 dienden we het op te nemen tegen “Steenput”. “Estaimpuis”, zoals ze daar zeggen, ligt tegen de Franse grens, maar heeft zijn thuishaven in Moeskroen, wat ook slechts een steenworp ver van de Franse grens ligt.

Onze ploeg speelde op volle sterkte en op papier was de zege weggelegd voor ons. Afwachten hoeveel dat papiertje dus waard is.

Francky had er alvast veel zin in en gaf het goede voorbeeld. Hij opende meteen de vijandelijkheden op de koningsvleugel, schudde zonder verpinken de ene goede zet na de andere uit zijn mouw waar zijn tegenstander duidelijk geen antwoord op vond. Na 20 zetten gespeeld te hebben had Fabrice nog slechts 15 minuten op de klok, tegenover Francky nog een vol uur. Vier zetten later was de keuze tussen mat of dameverlies er teveel aan en was ons eerste punt binnen.

Geen idee hoe de partij verlopen is tussen Rens en Laurent. Bij het ingaan van het eindspel had Rens wel een licht voordeel op het bord. Beiden hadden nog 2 lichte stukken en een toren, maar Rens had een pluspion en de pionnen van Laurent waren niet allen verbonden. Enkel de klok kon nog roet in het eten gooien. Maar Rens had duidelijk alles onder controle en kon na drie en een half uur spelen de winst verzekeren.

Pendant ce temps, j’avais déjà pratiqué mon français. Mon adversaire n’était pas puissant dans la langue flamande et il était également à moitié aveugle. (Déjà vu assez sur le tableau.) Il a ensuite joué sur son propre tableau et les mouvements ont été transmis oralement. (vrij vertaald via Google)

In het middenspel had ik wel een mooie aanvallende stelling opgebouwd maar ik raakte niet door de verdediging van Bernard. Ik nam een risico door mijn pionnen op de koningsvleugel op te spelen, zag een zet van Bernard niet aankomen, en plots dreigde hij binnen te vallen langs de h-lijn. Toen stelde hij een remise voor. Met reeds 2 winstpartijen op zak kon ik zo de volle buit aan matchpunten verzekeren.

Restte nog Sander, die de score mogelijks nog wat kon opkrikken tegen Aleksander. Naar eigen zeggen speelde hij een goede partij, maar zijn hand werkte niet mee. Hij had een winnende zet in gedachten maar nam helaas het verkeerde stuk vast. Kan al eens gebeuren. Partij verloren dus. Niet getreurd er zijn nog 9 ronden te gaan. En de ploegwinst hadden we toch al op zak.

Estaimpuis 2 – KBSK 5     1,5 – 2,5

Jonny

IC R1 * KBSK 5 – Artevelde 1 * 2,5 – 1,5

Met de vijfde ploeg hebben we het seizoen goed ingezet. We, dat zijn Rens, Sander, Francky en Jonny. Met Rens op bord één en Sander Larsen op bord twee is de ploeg toch ook wel versterkt. Francky op bord drie speelde vorig jaar meermaals op bord twee. Bord vier is dan weer voor mezelf, vorig jaar op bord één was iets te veel van het goede. Sander heeft de weg naar het bord terug gevonden, en Rens speelde vorig jaar in ploeg 3.

Vorig jaar speelden we nog onder de noemer KBSK 4, in vijfde afdeling. Maar dankzij de sterke prestaties vorig jaar van ploeg 6 en 7, mogen we nu onder de noemer KBSK 5 nogmaals ons geluk beproeven in vierde afdeling.

We startten dus met een thuismatch tegen Artevelde. Toch een van de betere ploegen uit onze reeks en dus een te duchten tegenstander.

Sander, die de schaakmicrobe weer te pakken heeft, verloor met zwart tegen Bert. Na drie jaar inactiviteit (op schaakgebied) moet hij eerst nog wat opwarmen.

Op bord vier kreeg ik de 12 jarige Jolan tegenover mij. Mijn openingsrepertoire wordt er met de jaren niet beter op en Jolan kreeg te veel ruimte in het centrum. Hij was echter te gretig toen hij dacht de dame te winnen, ruilde verkeerd af en verloor de kwaliteit. Het eindspel kon ik rustig afmaken.

Francky haalde het tweede punt binnen tegen Steven. Blijkbaar won hij eerst een toren maar gaf daarna de kwaliteit terug om een vrijpion te elimineren. Zo kwam hij in een eindspel loper en randpion tegen koning alleen. Steven probeerde nog een remise te forceren, maar de loper beheerste het promotieveld en Francky haalde de buit binnen.

Rens had een zware kluif aan Philip en moest lang aan de bak om een half punt, maar meteen ook een overwinning voor de ploeg binnen te halen. In het eindspel speelde Rens wel met een stuk minder, maar zijn twee verbonden vrijpionnen dreigden steeds te promoveren. Uiteindelijk kon Philip niet anders dan een remise te aanvaarden.

KBSK 5 – Artevelde 1     2,5 – 1,5

KBSK 5 – Roeselare 2: gelijkspel

Voor de laatste thuiswedstrijd trok KBSK 5 naar de lokalen van zustervereniging Oostkamp. Na een harde strijd op het scherp van de snee stonden de bordjes gelijk.

Met gezamelijk zo’n 150 elo minder wisten we dat er ons een zware partij te wachten stond.

Bart Vervaeck is in goeie doen en vervoegde onze ploeg voor het eerst op het eerste bord. Hij deed dat met verve. Na een sterke partij moest Geert Degezelle de duimen leggen. 1 – 0

Giovanni Callebaut had zijn dagje niet en speelde volgens de ‘kenners’ wat roekeloos. De ervaring van Herman Ottevaer (ongeveer 2500 officiële partijen!) bleek tegen al dat jong geweld bestand. 1 – 1
Ikzelf ben al een tijdje op de schaaksukkel en het zwakke beestje van onze ploeg. Voor de laatste partij zette ik me nog eens serieus en ik speelde een berepartij. Peter Degrieck zweette wat af, maar zijn ervaring gaf ook hier de doorslag. 1 – 2

En dan is er nog Katia Callebaut. Het wilde, onconventionele spel van Katia brengt menig tegenstander in verwarring en het was dan ook niet te verwonderen, dat opnieuw een schaakopponent (deze keer Erik Claessens) in het zand beet. 2 – 2

KBSK 5 hoort op de vijfde plaats in de rangschikking, dachten we zo. Een remise was dan ook wat we hiervoor nodig hadden. 😉

Met ons ‘zwak’ ploegje van hoofdzakelijk IC-nieuwelingen hebben we behoorlijk goed gepresteerd. En nog een stuk belangrijker: we hebben ons serieus geamuseerd. Dank aan Christilla en Tristan voor hun uitstekende halftijdse inzet. Een dikke merci ook aan Bart, Kylian en Roman om bij te springen wanneer de nood het hoogst was.

We kijken nu al uit naar een nieuw IC seizoen, want het was een toffe ervaring!

KBSK 5 R8 * KBSK 5 – Estaimpuis 2 * 1-3

Zondag 19 februari ontvingen we Estaimpuis 2 voor een belangrijk gevecht aan de kop van het klassement. De nummer 1 tegen de nummer 3.

Zoals gewoonlijk had ikzelf veel te vlug gedaan. Met één zet werd heel mijn systeem op losse schroeven gezet. Ik zag spoken, over reageerde en mijn tegenstander rook zijn kans. Roemloos ging ik onderuit na een zwakke partij.

Tristan speelde opnieuw solide en leek lang de remise te kunnen houden, maar zetdwang werd hem in het eindspel uiteindelijk fataal. Zwart maakte mooi af en we stonden er al twee in het krijt.

Giovanni toonde nogmaals waarom hij op het eerste bord thuishoort, en behaalde het enige punt voor onze ploeg tegen opnieuw een tegenstander met 100+ elo-punten meer. De eer was gered.

Kati vocht tot op het einde door in een mindere stelling na een mooie, doch ingewikkelde partij. Hoewel ze achterstond had ze tot ver in de wedstrijd nog winstkansen, maar onder tijdsdruk kwam het er jammer genoeg niet uit.

1 – 3 voor Estaimpuis, die nu wel heel duidelijk op weg lijkt naar de titel in onze reeks.

 

KBSK 5 R7 – Veurne 2 – KBSK 5 1-3

Ook Veurne 2 gaat voor de bijl

Ronde 7 beloofde een moeilijke opdracht te zijn voor KBSK 5. De Veurnse vrienden hadden hun sterkste ploeg opgetrommeld.

Giovanni stond met zwart tegenover Jean Lucas. Hoewel Jean iets later van start was gegaan, mocht hij als eerste het strijdtoneel verlaten na een beresterke partij van ons eerste bord.

De druk kwam dan ook onmiddellijk op de Veurnse schouders te liggen. Katia speelt al heel het seizoen sterk en nam een voorbeeld aan haar zoon tegen Renaat Vanassche. 0-2. Een remise was alvast binnen.

Jammer genoeg kwam ik al snel een pion achter wegens een gebrek aan concentratie in de opening. Ik was verplicht risico’s te nemen, greep mijn tegenstander nog even bij de keel, maar het bleek allemaal ‘net niet’.
De sympathieke John Vanheste maakte het mooi af en haalde verdiend een punt binnen voor Veurne.

Op het tweede bord raasde de titanenstrijd tussen John Destreel en Christilla in alle hevigheid. Zoals zo dikwijls dit seizoen werd de partij tot in de laatste minuten gespeeld. Waar voor je geld dus.
Christilla trok uiteindelijk aan het langste eind en KBSK 5 behaalde een fel bevochten overwinning.

 

KBSK5-Veurne2

KBSK 5 – Ronde 6: Stevig doorstomen

Voor de eerste Interclub in 2017 tegen KISK 3 konden de beide Callebauts en Rudi opnieuw op de onoverwinnelijke Tristan rekenen.

Links naast mij leek Tristan half in slaap gevallen in zijn partij tegen Gunnar Vanroose, maar Cool als hij steeds is, had hij als eerste de overwinning op zak.

Ikzelf speelde een spannende en moeilijke partij tegen zijn broer en na een zwaar berekende ruil van 2 torens voor een dame had ik na lang zwoegen het initiatief eindelijk in handen. Na wat gepruts aan beide zijden bleek een witte pion onhoudbaar op wandel en gaf Reinout op

Ieper blijkt met Maxim Sioen een pareltje in wording in zijn rangen te hebben. Deze jongeman kwam al vroeg een stuk voor en maakte zo, zonder pardon, een einde aan de ongeslagen reeks van Katia.
2-1. Alles lag nu in handen van Giovanni op het eerste bord.

Gelukkig zijn het bekwame handen. Giovanni speelde een prachtpartij. Hij kon een toren winnen voor een paard en zo kwaliteit voor komen, maar koos voor de mooiste oplossing en won de dame van Bram Verbanck. Daarna was het vooral kwestie van geduldig uitspelen en de eerste overwinning van KBSK 5 dit jaar was een feit.

Volgende partij afspraak in Veurne !