KBSK 5

IC R5 * KBSK 5 – Landegem 3 * 1,5 – 2,5

Laatste ronde voor de winterstop, thuis tegen Landegem 3, volgens de elo-lijst een haalbare kaart. Maar wie ligt er tegenwoordig nog wakker van die elo-normen?

Een overzicht na anderhalf uur en zo’n 15 zetten ver bracht weinig hoop in deze duistere dagen.
Zelf had ik weer moeite om voldoende ruimte te creëren voor mijn zwarte stukken.
Ook geen betere vooruitzichten in de stelling bij Francky.
Sander had misschien een iets betere stelling maar had andermaal enorm veel tijd voor verbruikt. 25 minuten voor Sander tegenover 1 uur en 20 minuten voor Kurt.
Op bord 1 bij Rens miste ik op het eerste zicht een witte loper. Naast het bord zag ik enkel 2 reserve dames, verder geen enkel stuk? Ah, gevonden! Netjes verstopt tussen de pionnen op veld h2.

Francky mocht na 3 uur spelen als eerste de stukken opbergen. Hij kreeg geen vat op de stelling van Sarah. Was het toeval dat een jonge dame hem zijn eerste puntenverlies van het seizoen aansmeerde? Ditmaal konden wij als teamgenoten de situatie niet meer rechtzetten.

Op het vierde bord zag ik kans om de stelling drastisch te vereenvoudigen en af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers. Toch al een half punt op onze rekening.

Het zou bij halve puntjes blijven deze middag. Sander had wel een betere stelling maar blunderde een stuk (tijdsdruk ?) en kon ternauwernood ook een half punt incasseren.

De verwikkelingen op bord één heb ik niet kunnen volgen. Goed, beter, slecht….Een stukoffer van Cedric bracht Rens danig in de problemen. In het pionneneindspel kon Rens nog wel een extra loper in de strijd werpen, maar hij keek tegen een overmacht van vijandelijke pionnen aan. In zijn haast om te promoveren liet Cedric enkele steken vallen en zo kon Rens ook de remise veilig stellen.

Drie maal een half punt, verre van voldoende, maar het is niet anders.
KBSK 5 – Landegem 3     1,5 – 2,5.

Jonny

IC R4 * KGSRL 6 – KBSK 5 * 1,5 – 2,5

Vierde ronde, een uitmatch tegen de zesde ploeg van de Koninklijke Gentse. Ook ploeg 2 en ploeg 8 speelden in Gent en er werd verzamelen geblazen om 10 over één aan de achterkant van het station. Sommige spelers maakten op eigen kracht de verplaatsing zodat er uiteindelijk nog passagiersruimte over was in de 3 auto’s. Twee durfallen riskeerden het om bij mij in de auto te stappen, Emiel en Joachim. In een vorige mail had Chris ons gewaarschuwd voor de weinige beschikbare parkeerplaatsen in de wijde omgeving van de Abrahamstraat. Dus had ik me toch even voorbereid via Google Maps en de te volgen route straat per straat uitgestippeld vanaf de Rooigemlaan. Wat resulteerde in volgende route: Rooigemlaan (500 meter); Linksaf Nieuwe Wandeling (850 meter); Rechtsaf Brugsepoortstraat (120 m); Linksaf Begijnengracht (230 m) enz…… tot aan de Lievekaai op slechts een 200 meter van het Gentse schaaklokaal en toch wel veel parkeergelegenheid.

Met Emiel als copiloot, en Joachim die de gereden afstand probeerde in te schatten, verliep de rit foutloos. We waren zelfs nog mooi op tijd om de wedstrijd aan te vatten.
Tot zover mijn voorbereiding.

Mijn partij verliep niet vlekkeloos. Al kwam ik naar eigen menig goed uit de Siciliaanse opening. Even dreigde ik zelfs om de zwarte dame in te sluiten maar Patrick had de dreiging gespot. Daarna had ik kans om de zwarte loper op g7 af te ruilen maar ik besloot om toch maar direct f4 en f5 te spelen. Een blunder! Patrick ruilde 2 stukken af en kon vervolgens mijn dame pennen. Einde partij.

Op de eerste 2 borden was er ook nog weinig of geen voordeel te bespeuren. Enkel Francky, op bord 3 tegen Hans, had al een leuke stelling verworven. En even later kon Francky de stand weer gelijk brengen.

Op het eerste bord bracht Rens terug wat hoop in de match door de kwaliteit te winnen tegen Marc. Marc kon de doodsstrijd nog even rekken maar Rens hield het punt in Brugse handen.
Tussenstand 1 – 2 in ons voordeel.

Sander en Tom hielden ons lang in spanning met een toch wel gecompliceerd toreneindspel. Tom had het eerste deel van de partij in een razend tempo afgewerkt en had nog meer dan een uur op de klok. Sander had nog slechts een paar minuten op de klok en speelde dus voortdurend onder zware tijdsdruk. Na lang zwoegen gaf Tom zijn toren op maar kon zo wel promoveren met schaak. Niks verloren voor Sander die met een pion op de zevende rij, ondersteund door zijn koning en toren, ook nog kon dreigen. Meer zelfs, Sander ging duidelijk op zoek naar een winstplan en liet zo meermaals de klok onder de 20 seconden zakken. (Wat niet goed is voor de tikker van de ploegkapitein.) Oef…uiteindelijk kon Sander het eeuwig schaak niet ontlopen en was de remise een feit.

Uitslag KGSRL 6 – KBSK 5   1,5 -2,5 een vol matchpunt voor onze ploeg, met dank aan mijn ploeggenoten die mijn verliespartij konden uitwissen.

Jonny

 

IC R3 * KBSK 5 – LSV-Chesspirant 2 * 2 – 2

Derde ronde thuis tegen de tweede ploeg van ”L.S.V. – Chesspirant VZW”.
De vereende krachten van Lokeren en Merelbeke hebben ons een punt afhandig gemaakt.

Halfweg de middag zag het er evenwel nog slechter uit voor ons. Op geen enkel bord zag ik enig voordeel voor onze ploeg. Voor zover ik de stellingen op de andere borden goed kon inschatten!? Ik had al volop problemen op mijn eigen bord waar ik me weer eigenhandig in de hoek liet drummen.

Daarbovenop kwam Francky aangeven dat hij een remise zou voorstellen. Hij moest alle initiatief aan zijn tegenstander laten en zo te zien werd het vechten om een puntendeling veilig te stellen. Maar Jan weigerde het aanbod.

En toen keerden de kansen. Na 3 uur spelen was het plotseling over en uit op bord 2. Kurt had Sander nochtans serieus in een houdgreep maar hij verzuimde om direct af te maken. Sander kreeg één zet respijt, zag zijn kans en sloeg ongenadig toe. Een onverwachte maar deugddoende zege.

Ook op bord 3 kwam er toch nog enig animo in de partij tussen Francky en Jan. Jan moest een toren afgeven om een vrijpion te stoppen, maar dreigde toen wel zelf met een tros vrijpionnen in het centrum. Met een paar handige zetten wist Francky het pionnenveld te ontmijnen en alsnog met de zege te gaan lopen na 4 uur spelen.

2 – 0 ! Nog een halfje en de matchpunten waren voor ons, maar de schaakgoden waren ons al goed gezind geweest deze namiddag. Na meer dan 40 zetten raakte ik eindelijk onder de druk van Ferry uit en laaide de hoop op een remise weer op. Ferry had slechts één pluspion in een eindspel met elk 2 torens en een paard. Was ik te vermoeid ? gestresseerd, te euforisch na 2 onverwachte punten? Geen idee, maar ik heb zelden een eindspel zo snel verbrod. Ferry had enkel stoffer en blik nodig om de brokstukken samen te vegen.

Het bleef dus voorlopig bij die 2 bordpunten. Op het eerste bord was Quentin nog volop bezig tegen Timothy. Even voordien had Quentin een ogenschijnlijk kansrijke aanval ingezet. Daar moet toch ergens een winstvoortzetting hebben in gezeten, of toch op zijn minst een remise? Maar Timothy is blijkbaar ook een taaie en wist alsnog te ontsnappen. De laatste partij ging zo ook verloren.
Eindstand: 2 – 2.

Jonny

IC R2 * Estaimpuis 2 – KBSK 5 * 1,5 – 2,5

In ronde 2 dienden we het op te nemen tegen “Steenput”. “Estaimpuis”, zoals ze daar zeggen, ligt tegen de Franse grens, maar heeft zijn thuishaven in Moeskroen, wat ook slechts een steenworp ver van de Franse grens ligt.

Onze ploeg speelde op volle sterkte en op papier was de zege weggelegd voor ons. Afwachten hoeveel dat papiertje dus waard is.

Francky had er alvast veel zin in en gaf het goede voorbeeld. Hij opende meteen de vijandelijkheden op de koningsvleugel, schudde zonder verpinken de ene goede zet na de andere uit zijn mouw waar zijn tegenstander duidelijk geen antwoord op vond. Na 20 zetten gespeeld te hebben had Fabrice nog slechts 15 minuten op de klok, tegenover Francky nog een vol uur. Vier zetten later was de keuze tussen mat of dameverlies er teveel aan en was ons eerste punt binnen.

Geen idee hoe de partij verlopen is tussen Rens en Laurent. Bij het ingaan van het eindspel had Rens wel een licht voordeel op het bord. Beiden hadden nog 2 lichte stukken en een toren, maar Rens had een pluspion en de pionnen van Laurent waren niet allen verbonden. Enkel de klok kon nog roet in het eten gooien. Maar Rens had duidelijk alles onder controle en kon na drie en een half uur spelen de winst verzekeren.

Pendant ce temps, j’avais déjà pratiqué mon français. Mon adversaire n’était pas puissant dans la langue flamande et il était également à moitié aveugle. (Déjà vu assez sur le tableau.) Il a ensuite joué sur son propre tableau et les mouvements ont été transmis oralement. (vrij vertaald via Google)

In het middenspel had ik wel een mooie aanvallende stelling opgebouwd maar ik raakte niet door de verdediging van Bernard. Ik nam een risico door mijn pionnen op de koningsvleugel op te spelen, zag een zet van Bernard niet aankomen, en plots dreigde hij binnen te vallen langs de h-lijn. Toen stelde hij een remise voor. Met reeds 2 winstpartijen op zak kon ik zo de volle buit aan matchpunten verzekeren.

Restte nog Sander, die de score mogelijks nog wat kon opkrikken tegen Aleksander. Naar eigen zeggen speelde hij een goede partij, maar zijn hand werkte niet mee. Hij had een winnende zet in gedachten maar nam helaas het verkeerde stuk vast. Kan al eens gebeuren. Partij verloren dus. Niet getreurd er zijn nog 9 ronden te gaan. En de ploegwinst hadden we toch al op zak.

Estaimpuis 2 – KBSK 5     1,5 – 2,5

Jonny

IC R1 * KBSK 5 – Artevelde 1 * 2,5 – 1,5

Met de vijfde ploeg hebben we het seizoen goed ingezet. We, dat zijn Rens, Sander, Francky en Jonny. Met Rens op bord één en Sander Larsen op bord twee is de ploeg toch ook wel versterkt. Francky op bord drie speelde vorig jaar meermaals op bord twee. Bord vier is dan weer voor mezelf, vorig jaar op bord één was iets te veel van het goede. Sander heeft de weg naar het bord terug gevonden, en Rens speelde vorig jaar in ploeg 3.

Vorig jaar speelden we nog onder de noemer KBSK 4, in vijfde afdeling. Maar dankzij de sterke prestaties vorig jaar van ploeg 6 en 7, mogen we nu onder de noemer KBSK 5 nogmaals ons geluk beproeven in vierde afdeling.

We startten dus met een thuismatch tegen Artevelde. Toch een van de betere ploegen uit onze reeks en dus een te duchten tegenstander.

Sander, die de schaakmicrobe weer te pakken heeft, verloor met zwart tegen Bert. Na drie jaar inactiviteit (op schaakgebied) moet hij eerst nog wat opwarmen.

Op bord vier kreeg ik de 12 jarige Jolan tegenover mij. Mijn openingsrepertoire wordt er met de jaren niet beter op en Jolan kreeg te veel ruimte in het centrum. Hij was echter te gretig toen hij dacht de dame te winnen, ruilde verkeerd af en verloor de kwaliteit. Het eindspel kon ik rustig afmaken.

Francky haalde het tweede punt binnen tegen Steven. Blijkbaar won hij eerst een toren maar gaf daarna de kwaliteit terug om een vrijpion te elimineren. Zo kwam hij in een eindspel loper en randpion tegen koning alleen. Steven probeerde nog een remise te forceren, maar de loper beheerste het promotieveld en Francky haalde de buit binnen.

Rens had een zware kluif aan Philip en moest lang aan de bak om een half punt, maar meteen ook een overwinning voor de ploeg binnen te halen. In het eindspel speelde Rens wel met een stuk minder, maar zijn twee verbonden vrijpionnen dreigden steeds te promoveren. Uiteindelijk kon Philip niet anders dan een remise te aanvaarden.

KBSK 5 – Artevelde 1     2,5 – 1,5

KBSK 5 – Roeselare 2: gelijkspel

Voor de laatste thuiswedstrijd trok KBSK 5 naar de lokalen van zustervereniging Oostkamp. Na een harde strijd op het scherp van de snee stonden de bordjes gelijk.

Met gezamelijk zo’n 150 elo minder wisten we dat er ons een zware partij te wachten stond.

Bart Vervaeck is in goeie doen en vervoegde onze ploeg voor het eerst op het eerste bord. Hij deed dat met verve. Na een sterke partij moest Geert Degezelle de duimen leggen. 1 – 0

Giovanni Callebaut had zijn dagje niet en speelde volgens de ‘kenners’ wat roekeloos. De ervaring van Herman Ottevaer (ongeveer 2500 officiële partijen!) bleek tegen al dat jong geweld bestand. 1 – 1
Ikzelf ben al een tijdje op de schaaksukkel en het zwakke beestje van onze ploeg. Voor de laatste partij zette ik me nog eens serieus en ik speelde een berepartij. Peter Degrieck zweette wat af, maar zijn ervaring gaf ook hier de doorslag. 1 – 2

En dan is er nog Katia Callebaut. Het wilde, onconventionele spel van Katia brengt menig tegenstander in verwarring en het was dan ook niet te verwonderen, dat opnieuw een schaakopponent (deze keer Erik Claessens) in het zand beet. 2 – 2

KBSK 5 hoort op de vijfde plaats in de rangschikking, dachten we zo. Een remise was dan ook wat we hiervoor nodig hadden. 😉

Met ons ‘zwak’ ploegje van hoofdzakelijk IC-nieuwelingen hebben we behoorlijk goed gepresteerd. En nog een stuk belangrijker: we hebben ons serieus geamuseerd. Dank aan Christilla en Tristan voor hun uitstekende halftijdse inzet. Een dikke merci ook aan Bart, Kylian en Roman om bij te springen wanneer de nood het hoogst was.

We kijken nu al uit naar een nieuw IC seizoen, want het was een toffe ervaring!

KBSK 5 R8 * KBSK 5 – Estaimpuis 2 * 1-3

Zondag 19 februari ontvingen we Estaimpuis 2 voor een belangrijk gevecht aan de kop van het klassement. De nummer 1 tegen de nummer 3.

Zoals gewoonlijk had ikzelf veel te vlug gedaan. Met één zet werd heel mijn systeem op losse schroeven gezet. Ik zag spoken, over reageerde en mijn tegenstander rook zijn kans. Roemloos ging ik onderuit na een zwakke partij.

Tristan speelde opnieuw solide en leek lang de remise te kunnen houden, maar zetdwang werd hem in het eindspel uiteindelijk fataal. Zwart maakte mooi af en we stonden er al twee in het krijt.

Giovanni toonde nogmaals waarom hij op het eerste bord thuishoort, en behaalde het enige punt voor onze ploeg tegen opnieuw een tegenstander met 100+ elo-punten meer. De eer was gered.

Kati vocht tot op het einde door in een mindere stelling na een mooie, doch ingewikkelde partij. Hoewel ze achterstond had ze tot ver in de wedstrijd nog winstkansen, maar onder tijdsdruk kwam het er jammer genoeg niet uit.

1 – 3 voor Estaimpuis, die nu wel heel duidelijk op weg lijkt naar de titel in onze reeks.