KBSK

De KBSK stelt zich voor…

De Koninklijke Brugse Schaakkring (KBSK) werd gesticht in 1 933 onder impuls van de heren Himpens, Wittebrood en Sabbe, met als uitdrukkelijk doel het beoefenen en verspreiden van het schaakspel in Brugge. Bij de viering van zijn 40– jarig bestaan kreeg de club de titel « Koninklijk » toebedeeld.

De KBSK is één van de 4 schaakclubs in de Brugse regio. De club is aangesloten bij de Koninklijke Belgische Schaakbond (KBSB), de Vlaamse Schaakfederatie (VSF) en de Schaakliga West-Vlaanderen. Op lokaal vlak is de KBSK ook aangesloten bij de Brugse Sportraad onder de „ontspanningsverenigingen“.

De club telde de laatste decennia gemiddeld rond de 100 leden, wat de KBSK de grootste club van Brugge én van West-Vlaanderen maakt, en één van de grootste schaakclubs van ons land. Meer dan de helft van de leden zijn jeugdspelers. Ook dit is het grootste aantal van alle West-Vlaamse clubs.

Een 8-tal leden vormen samen het bestuur. Vijf onder hen staan in voor het beheer van de club (beheerraad). Jaarlijks, meestal in februari, is er een Algemene Vergadering waarop alle leden uitgenodigd worden.

1. Activiteiten

a. Algemeen

Er wordt geschaakt, recreatief én competitief, op dinsdagavond, zaterdagvoormiddag en zaterdagnamiddag. De zaterdagvoormiddag is voorzien voor de jeugd, waarbij een schaakopleiding voor de jeugdspelers voorzien wordt. Op dinsdagavond worden het Lentetornooi en het Herfsttornooi gespeeld, en op zaterdagnamiddag het Clubkampioenschap en het Individueel Brugs Kampioenschap Schaken. Zowel op dinsdag als op zaterdag zijn er niet-competitieve, recreatieve tornooien voorzien. Ook de snelschaakfanaten komen ruim aan hun trekken in de KBSK.

b. Dinsdag Avond Schaak (DAS)

Op dinsdagavond openen de deuren van de club rond 19h30. Twee mensen van het bestuur staan in voor de vlotte organisatie van de activiteiten. In het voorjaar wordt het Lentetornooi georganiseerd. Elk lid kan aan dit tornooi deelnemen zonder extra inschrijvingsrecht. Er zijn prijzen voorzien voor alle “speelsterkte-categoriëen”.

In het najaar wordt het Herfsttornooi georganiseerd. Dit tornooi wordt als één grote groep afgewerkt zonder onderscheid qua speelsterkte. Zo krijgt een “zwakkere” speler ook de kans om aan het bord de strijd aan te gaan met een sterkere opponent.

Beide tornooien tellen mee voor de Elo-berekening van de spelers. De Elo-punten zijn een soort waardemeter die een idee geven over de speelsterkte van de speler.

Verder staat de DAS ook garant voor een aantal alternatieve tornooien, waarbij het competitieve element van minder belang is. Zo is er bv. het snelschaaktornooi “Das-Blitz”, het wereldkampioenschap “gokschaken”, een doorgeefschaaktornooi enz…

Rond 24h00 sluiten de lokalen, na het beëindigen van alle competitiepartijen.

c. Zaterdag Namiddag Schaak (ZANAS)

Op zaterdagnamiddag worden de deuren geopend rond 13h45. Ook voor de organisatie van de zaterdagnamiddag zijn er binnen het bestuur twee mensen verantwoordelijk. Zij organiseren de tornooien; o. a. het Clubkampioenschap en het Individueel Brugs Kampioenschap Schaken (IBKS).

Het Clubkampioenschap wordt gespeeld in verschillende klassen, waarbij de kampioen van een bepaalde klasse promoveert naar de hogere klasse. Daaraan verbonden zijn een beker en een mooie (geld)prijs.

Het Individueel Brugs Kampioenschap Schaken wordt ook op zaterdagnamiddag georganiseerd. Het is een officieel kampioenschap, erkend door de Stad Brugge en de Brugse Sportraad. Het kampioenschap telt meestal 7 of 9 ronden. Leden van andere Brugse schaakclubs kunnen ook deelnemen aan dit kampioenschap. In dit tornooi spelen alle deelnemers in één groei. De winnaar mag zich Brugs Kampioen noemen en wordt als dus danig ook gehuldigd door de Brugse Sportraad, die een beker ter beschikking stelt.

Ook op zaterdagnamiddag worden alternatieve tornooien georganiseerd zoals het snelschaaktornooi “Zablina” en het Zomertornooi. Er wordt eveneens een jaarlijkse schaaksimultaan gegeven door de winnaar van het Individueel Brugs Kampioenschap Schaken.

De deuren sluiten rond 18h30.

d. Jeugdschaak.

Schaken kan bij de jeugd op een groeiende interesse rekenen. De zaterdagmorgen is helemaal voor hen. Ons team van gediplomeerde lesgevers geven les in kleine groepen, waardoor elk kind voldoende aandacht krijgt. Tussen de lessen door worden er partijtjes gespeeld voor de jeugd-clubcompetitie.

De jeugdspelers worden onderverdeeld in een aantal groepen, afhankelijk van hun speelsterkte (Stappen-methode). De lessen worden gegeven rekening houdend met de individuele sterkte van de spelertjes. Zo wordt aan de “beginners” de basisprincipes aangeleerd.
Eénmaal ze dit onder de knie hebben, gaan zo over naar een volgende groep, waar dieper wordt ingegaan op schaken en waar de eerste schuchtere stappen van het competitieschaak gezet worden. We gaan elk jaar naar een 10-tal toernooien in heel Vlaanderen, waar de kinderen een hele dag lang kunnen spelen tegen leeftijdsgenoten. Deelname aan deze toernooien is niet verplicht, maar voldoende spelen is noodzakelijk om te kunnen groeien als schaker.
In de hoogste groepen worden de sterksten klaargestoomd voor de grote schaakcompetities en worden ze langzaam geïntegreerd in toernooien waar ook volwassenen aan deelnemen. Deze groep wordt begeleid door sterke en ervaren jeugdspelers “van eigen kweek” die zelf het volledige opleidingstraject doorlopen hebben. Het resultaat van deze manier van werken mag gezien worden. Elk jaar telt de KBSK bij zijn jeugdspelers een aantal provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenen.

Vanaf ongeveer 6 jaar worden jeugdspelers toegelaten.

2. Competitie.

Op nationaal vlak neemt de KBSK deel aan de Nationale Interclubcompetitie per ploeg. Dit jaar treden er 8 ploegen aan, waarvan momenteel de 1ste ploeg in de hoogste nationale klasse speelt, de 2de ploeg in de 2de nationale klasse en de andere ploegen in de lagere klassen.

De wedstrijden voor deze nationale Interclubcompetitie worden altijd op zondagnamiddag gespeeld. Er is altijd vrije toegang voor geïnteresseerden, clubleden, supporters en toeschouwers. Om beurt worden de partijen “thuis” gespeeld en “op verplaatsing” naar andere Belgische schaakclubs. De nationale interclubcompetitie wordt gespeeld over 11 ronden verdeeld over een periode tussen begin oktober en eind maart van het daarop volgende jaar.

3. Interessant om weten.

 • De KBSK heeft eveneens ervaring in het organiseren van grote nationale en internationale tornooien. Zo werd in de jaren 90 het prestigieuze ECI-tornooi georganiseerd, waaraan veel sterke internationale schaakmeesters en schaakgrootmeesters deelnamen. In 2 002 organiseerde de club het Nationaal Kampioenschap Schaken voor de Jeugd. In 2 006 en 2007 organiseerde de club een Internationaal Meestertornooi waarbij vooral de eigen sterke (ex-)jeugdspelers de kans krijgen om zich te meten met buitenlandse grootmeesters.
  Sinds 2015 wordt er midden augustus terug een groot internationaal toernooi georganiseerd onder de naam “De Brugse Meesters”. Dit toernooi trekt meer dan 100 deelnemers, met een heel internationaal deelnemersveld.
 • De club heeft zijn lokalen in de Gebouwen van de Technische Dienst van de Stad Brugge, Sint-Pieterskerklaan 58, 8 000 Brugge (Sint-Pieters).
 • De club beschikt over een eigen, zeer uitgebreide bibliotheek. De leden kunnen gratis boeken ontlenen.
 • Jaarlijks wordt door de jeugdleiding het gerenommeerde Kersttoernooi voor de Jeugd georganiseerd, in de periode tussen Kerstdag en Nieuwjaar. Vele tientallen jeugdspelers uit binnen- en buitenland nemen deel aan dit tornooi.
 • Onze website: www. kbsk.be
 • Speeldagen:
  • Dinsdag vanaf 19h15 tot 24h.
  • Zaterdag ochtend voor jeugd (niet in juli en augustus).
  • Zaterdag vanaf 14h tot 18h.

  De leden kunnen gratis deelnemen aan alle op deze dagen georganiseerde tornooien.