Een verplaatsing naar Fontaine is best leuk. Net ver genoeg om voor de partij samen ergens te lunchen. En eigenlijk ook heel dicht: op de Brusselse Ring onmiddellijk naar rechts en je bent er.
De autorit is net lang genoeg om verschillende intrigerende onderwerpen aan te snijden, maar niet af te werken. Van de strategische complexiteit van het American football over lonkende carrières in de porno-industrie tot de vraag of het Hongaars nu tot de Fins-Oegrische talengroep mag gerekend worden of niet. U mag raden waar het bij S.G. over ging.

Pizza-restaurant Mercapizza in Fontain-L’éveque is een aanrader. De pizza’s zijn uitstekend. Mijn ‘pizza Volcano’ werd geserveerd met een vlam. Fire on the board. Een uitstekende pizza, trouwens, een aanrader.

Onze vrienden van Fontaine spelen in de Rue de l’Enseignement in een – u raadt het nooit – school. Of beter, in een schooltje. Tweeëneenhalve toilet en een geïmproviseerde bar, dat heeft een zekere charme. Toen rond 16u. de lichten even uitvielen in de speelzaal bleek dat het gevolg te zijn van een overijverige waterkoker. Geen koffie meer vanaf dan.

Een verrassing bij de opstelling van Fontaine. Pavel Tregubov (ongeveer 2600 elo) en ex-dameswereldkampioene Alexandra Kosteniuk, die tegenwoordig ook als mevrouw Tregubov door het leven gaat, wachtten ons op op de eerste 2 borden. Het elo-gemiddelde was daardoor maar licht in ons voordeel. De vorig jaren hebben we veel spannende duels uitgevochten met Fontaine en het beloofde nu dus niet anders te worden.

Paul kon Orlov verleiden tot een snelle remise. Met zwart tegen een tegenstander met een hogere rating, dat paste wel in onze plannen.
De Interrrrrnationaal Meester had intussen remise geweigerd tegen zijn ex-ploeggenoot uit de Duitse interclubs. Een optimistisch stukoffer volgde, gevolgd door een eigen remisevoorstel toen een pion dreigend op f6 postvatte. Gelukkig nam Cekro het aan. Daar konden we niet klagen. 1-1
Bussie had intussen groot voordeel bij elkaar gespeeld. Een pion op e5 om ruimte weg te nemen op de koningsvleugel, een h-pion die doorstoomde tot de zesde rij, het mocht allemaal gebeuren. De afwerking was, zoals vaak bij Thibaut als hij zo’n stelling heeft, perfect. 1-2 voor ons.
Stress bij Maen. Goed uit de opening gekomen maar Maréchal offerde toen een pion voor tijdwinst. Niet voor ontwikkelingsvoorsprong, maar voor tijd op de klok. Het bracht op, want Thipsie had te weinig tijd om veel risico’s te nemen. Op zet 40 hingen alle stukken, met uitzondering van elk een koning, toren en 4 pionnen, al aan de toog en werd de vredespijp gerookt. 1,5-2,5.
Zoltan was de volgende die klaar was. Met zwart had hij al snel een mooie stelling en bovendien nam Claesen er wel erg veel tijd voor. Maar in plaats van door te duwen, maakte onze man er een boeltje van tussen zet 30 en 40. Met de remise mocht hij uiteindelijk niet mopperen. 2-3, de matchpunten kwamen dichterbij.
Zijn maatje Attila gaf niet veel later op. Gedegouteerd, want Kosteniuk had echt wel slecht gestaan in het begin. Eerst droogde zijn voordeel op en op onverklaarbare wijze deed hij vervolgens alles cadeau aan zijn tegenstandster. In de bar had hij een uurtje nodig om alles nog eens af te spelen en om er een beetje vrede mee te nemen dat hij gewoon een inzinking gekregen had. 3-3. Alles was nog mogelijk.
Koen ging in de opening goed mee met Tregubov. Er kwam uiteindelijk wel druk, maar Stok gaf een pionnetje om ongelijke lopers op het bord te krijgen in het eindspel. Hij hield het simpel. Klasse! 3,5-3,5.
Op dat moment was ook al duidelijk dat ik ging winnen. Geen grootse partij, Wantiez vond goed zijn weg in een complexe Grünfeld-Indiër. Ik was al vastbesloten om mijn klein voordeeltje nog lang uit te melken voor een maximaal ploegresultaat toen hij op zet 35 de mist inging en ik een stuk tegen 2 pionnen kon veroveren. Er moesten nog wat zetten gespeeld worden, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. 3,5-4,5.
We schuiven op naar plaats 6. Fontaine blijft voorlaatste, toch opmerkelijk voor een team dat voor de start van de competitie als titelfavoriet getipt werd.