Op maandag 01/05/2017 werd het criteriumtoernooi in Aalter gespeeld. Er was een grote opkomst en ook wij van de KBSK/Oostkamp waren goed vertegenwoordigd met 13 spelers waaronder ook twee nieuwelingen, Hikari (6) en Midori (9). In het begin hadden zij het ietwat moeilijk maar ze bleven moedig doorstrijden. Zij zijn ook nog maar net in de club sinds begin januari. Toch behaalden ze al bij al een goed resultaat, Hikari (3.5/9), Midori (2/9). Midori speelde in de -10 waar de spelers al wat meer ervaring hebben.
Berre speelde een supertoernooi. Hij behaalde een mooie score van 5/9. Dat belooft zeker nog voor in de toekomst.
In de -10 was Hoara goed bezig en ze stond haar mannetje. Even leek het dat ze het toernooi ging winnen maar uiteindelijk behaalde ze een score van 6/9, twee remises en twee verliespartijen. Simon startte aanvankelijk met weinig zelfvertrouwen maar hij herpakte zich. In de laatste ronde had hij kans om alsnog een podiumplaats te veroveren maar jammer genoeg verloor hij zijn laatste partij met een gewonnen stelling. Toch heeft hij voldoende veerkracht getoond met een mooie 6.5/9 als resultaat. Kaito speelde zijn eerste toernooi in de -10 en merkte dat het niet van een leien dakje ging zoals in de -8. Hij behaalde 5.5/9. Dat vond ik een goed resultaat. Toch zal hij zijn angst voor bepaalde tegenstanders moeten leren overwinnen.
In de -12 was het een felle strijd. Lars blonk uit maar moest een puntje laten aan zijn zwarte beest, Tyani. Zij werd dan ook 1ste en Lars 2de. Casimir speelde een goed toernooi met 5/7. Hij werd 7de, weerom door de scheidingspunten(gedeeld 4de). Soms leek het mij dat Casimir de lat hoog legt wat hem siert. Een glimlach kon er echter niet altijd van af. Noah verloor de eerste 5 partijen maar krabbelde op het laatst toch recht en won zijn laatste twee partijen.
Bij de -14 was het bikkelhard. Jarid werd derde en had een goede tijd. Lucas was zoals altijd zijn sympathieke zelf. Achter dat sympathiek gezicht schuilt er echter ambitie. Lucas was niet zo blij met zijn resultaat (4/7). Hij liet enkele steekjes vallen en dat lijkt hem te prikkelen om de volgende keer beter te doen. Voor Sam was het een zware dag. Hij vocht tegen tegenstanders met meer ervaring en meer begeleiding. Het was duidelijk dat hij nog een achterstand moet inhalen. Ook was er een tegenstander zo antipathiek om in een volslagen remisestelling op zijn tijd te spelen. Hij was moedig in de strijd en weet dat hij nog veel moet oefenen om mee te kunnen. Proficiat om je in de leeuwenkuil te wagen.
Tenslotte speelde Christilla in een heel sterk bezet open toernooi met ervaren spelers die allemaal dingen of dongen naar het Belgisch Kampioenschap. Zij blijft zich weren en voor haar lijkt het me soms zwaar om tegen zulke zwaargewichten te vechten maar toch chapeau. Het lijkt ook dat ze beter speelt tegen sterkere spelers en soms nog grote steken laat vallen tegen zwakkere spelers.
Eindconclusie: Iedereen heeft erg zijn best gedaan en gevochten op een moedige manier! De een had meer succes dan de andere. Degenen met minder succes lieten zich echter niet gaan en vervielen niet in zelfmedelijden. Het schaken lijkt hen nog meer te fascineren na dit toernooi.
Paul Meysman.