Geen titels dit jaar, wel een paar podiumplaatsen en ereplaatsen. De trainers zijn eigenlijk heel tevreden met wat onze jeugdspelers getoond hebben. Een overzichtje.
Nog vermelden dat de kampioenschappen al voor het vijfde opeenvolgende jaar georganiseerd werden in de Floréal in Blankenberge en dat alle reeksen er 9 ronden op 7 dagen speelden. Onze club is een beetje gehandicapt doordat ik bij het organisatieteam zit en daardoor maar beperkt beschikbaar ben voor analyse en voorbereiding. Toch trokken onze jongeren zich dus goed uit de slag.

We beginnen bij de jongsten. Bij de -8 deed Kaito voor de eerste keer mee aan de nationale kampioenschappen. En hoe. Hij verloor nipt van de toernooiwinnaar, de Luxemburger Burdot. Voor de Belgische titel stond hij lang aan kop, al was het soms wel met het nodige geluk, zoals toen hij met een dame voor mat dreigde en zijn tegenstander opgaf, waarbij die over het hoofd zag dat hij een “mat achter de paaltjes” had. In de match om de titel tegen zijn grote concurrent Hugo Froeyman kostte te snel spel Kaito de dame, maar hij vocht nog terug en kwam zowaar nog even gewonnen te staan. Het mocht niet baten en Hugo werd kampioen. Een heel mooie tweede plaats voor Kaito! Voor de trainers viel vooral de gedemonstreerde vaardigheden tijdens de analyse op: hij kan zijn partijen meestal uit het hoofd naspelen en heeft ook al een analyse klaar. (Waarbij hij bij het tonen van een slechte zet van zijn tegenstander consequent triomfantelijk uitroept; “Fout!”) Ook de mate waarin hij zijn emoties onder controle heeft is opmerkelijk voor een jongen van zijn leeftijd.

Bij de -10 haalde Simon een goede dertiende plaats. Na een jaar waarin hij wat moest zoeken naar de juiste speelstijl en moest wennen aan het feit dat veel spelers in de reeks al veel ervaring hebben en hun bedenktijd nuttig besteden was de 6 op 9 een teken dat hij terug op het goede spoor zit.
Bij de meisjes haalde Hoara een mooie derde plaats. Daar was ze zelf niet uiterst tevreden mee, want het had inderdaad net iets beter kunnen zijn als ze in de partij tegen de latere kampioene scherper gereageerd op een vreemde situatie die ontstond nadat haar tegenstandster een onreglementaire zet speelde. Pas na enkele zetten bemerkten de meisjes dat, ze zetten de stelling terug tot net voor de onreglementaire zet maar vervolgens dacht geen van de meisjes er nog aan dat er eigenlijk opnieuw moest gespeeld worden met het stuk waarmee de onreglementaire zet gedaan werd.

De -12 dan. Onze topper daar is Lars. Hij liet heel het toernooi zien dat hij heel goed kan schaken en was voor mij eigenlijk “the best of the rest”. Met drie plusremises en een halve ontsnapping ging hij met 6 op 8 de slotronde in. Hij had pech dat hij in pas de laatste ronde tegen de ongenaakbare Daniel Dardha (2127 elo) moest waardoor hij nog terugviel naar plaats 7 in het klassement. Toch een knap toernooi en we onthouden vooral het hoge niveau van zijn partijen.
Casimir haalde 5 op 9. Geen goede score, geen slechte score. Hij won een paar hakpartijen, liet over het algemeen zijn gebruikelijke solide schaak zien en moest ook een paar keer vaststellen dat hij nog werk heeft aan de dynamische kant van zijn middenspelkunsten.
Roman miste de eerste ronde door een slecht bijgehouden kalender. Het was de inleiding tot een heel ongelukkig toernooi voor hem. Hij speelde over het algemeen heel goed (daar zie je zijn ervaring van de zaterdagnamiddag in onze club) maar slaagde er dan in om vanuit het niets een stuk weg te geven. Ook zijn vechtlust kan nog beter: hij gaf één keer op in een remise-eindspel. Het meest bizarre voorval had hij in ronde 7: toen hij terugkwam van het toilet had zijn tegenstander niet alleen een eigen stuk verplaatst, maar was een loper van Roman van c5 naar f8 verplaatst. Met de loper op c5 was het gewoon mat in 1. In de discussie die er op volgde kende de scheidsrechter de overwinning toe aan Roman, maar hij was wel danig onder de indruk van wat zijn tegenstander gedaan had. Roman haalde 3 punten uit 8 partijen.

De meeste deelnemers hadden we bij de -14. Jarid haalde met een sterke finish een vijfde plaats (gedeeld derde) met 6,5 op 9. Zijn spel was in het begin wat wisselvallig, maar toen hij op stoom kwam, was hij niet meer te stoppen.
Onderweg had Jarid verloren tegen Lucas. Jarid had een technisch gewonnen eindspel op het bord, maar liet de klok tot op 0.00 komen waarmee Lucas de partij won. Lucas had daardoor wat sterkere tegenstanders in het midden van het toernooi en hij eindigde op 6 uit 9. Lucas kan verschrikkelijk goed aanvallen, aan zijn verdedigende techniek moet hij nog schaven.
Kylian haalde een meer dan verdienstelijke 4 uit 9. Doordat hij 4 uit 7 had, haalde hij die score tegen sterke tegenstanders. Mooie vooruitgang voor de immer enthousiaste Kylian.

De -16 dan. Tristan speelt KIA met wit en met zwart en begint het onder de knie te krijgen. Het niveau bij deze leeftijdsgroep ligt natuurlijk hoog en tegen de echte toppers (+2000 elo) komt hij nog tekort. Maar al de rest kan hij aan. 4,5 op 9 voor Tristan.
Elias heeft heel wat minder speelervaring dan zijn reeksgenoten. Hij leerde op dit toernooi veel bij en begint een openingsrepertoire te krijgen waar hij mee naar buiten kan komen. 3,5 op 9 was zijn eindscore.

Christilla en Giovanni waren niet zo opgezet met hun score van 3,5 uit 9. Voor Christilla betekende dat wel een derde plaats bij de meisjes. Meer langs komen bij de analyses kan helpen om beter te scoren!
Postief was dan natuurlijk wel dat halve Bruggeling Arno Sterck in deze reeks kampioen werd.

Bij de -20 was onze Emile Boucquet de grote favoriet. Hij speelde een toernooi om snel te vergeten en ik vermoed dat een gebrek aan focus hem de overwinning gekost heeft. Met 5,5 op 9 en een zevende plaats kan hij niet tevreden zijn.

Alle resultaten, eindstanden en ook nog een pak foto’s zijn terug te vinden op http://www.bjk2017.be/nl/.